
10 étkezési szokás, mely biztosan elhízást okoz
Biztosan elhízást okoz a nem megfelelő étkezés?
A súlyfelesleg kérdésével nap mint nap találkozunk, és egyre többen látják be, nem csak esztétikai problémáról van szó esetében. A plusz kilók betegséget okozhatnak, de az életmódváltással akár gyógyszerek nélkül is megszabadulhatunk a magas vérnyomástól vagy az ízületi fájdalmaktól. Ugyan azzal mindenki tisztában van, hogy a testmozgás és az étkezésre figyelés együttesen járulhatnak hozzá a fogyáshoz, tény azonban, hogy mégis sokan elhibázzuk és olyan alapvető dolgokon bukik el diétánk, melyek nagyobb odafigyeléssel kiküszöbölhetőek lehetnének. Nézzünk most tíz olyan területet, melyeket talán Önnek is megérné megreformálni!
1. Túl sok kalória
Fogyasszunk kevesebb kalóriát, mint amennyit elégedünk a nap folyamán. Milyen egyszerű is lenne, ha a fogyáshoz csak erre kellene figyelnünk. Legtöbben időhiányból fakadóan nem számolgatjuk az elfogyasztott kalóriákat, mások úgy vannak vele, hogy ez az étkezés igazi élvezetét venné el. Tény az is, hogy egy sor olyan alapanyag megtalálható manapság a háztartásokban, amelyek felesleges kalóriákat tartalmaznak. A nassolnivalók, a szénsavas üdítőitalok, de sokszor még egy üveg majonéz is gátat szabhat a fogyásnak. A munka után lecsúszott sör, vagy a barátnőkkel megivott koktél akár teljesen tönkre is tehetik az életmódváltással kapcsolatban tett erőfeszítéseinket.
2. Ésszerűtlen diéták
A világhálón kattintgatva sokféle diétás módszerrel találkozhatunk. Beleolvasva ezekbe gyakran gondolunk arra, hogy ennyi étellel bizony aligha lehet kibírni a napot. Ennek ellenére mégis sokan vágnak bele az ésszerűtlen, sokszor egyoldalú diétákba, amelyeknek csak időszakos súlycsökkenés lehet az eredménye, és egy komolyabb vitaminhiányt biztosan összeszedhetünk követésükkel. Az életmódváltás lassabb, de egészségesebb, és a sokak által rettegett jojo-effektustól is megkímélhetjük így magunkat.
3. Habzsolás
Tudta, hogy az agynak legalább 20-30 percre van szüksége ahhoz, hogy felfogja, jóllaktunk? Hazai étkezési kultúránkhoz hozzátartozik, hogy rendszerint mindent eltakarítunk a tányérról. De mi a helyzet akkor, ha túl nagyra sikerültek az adagok? Nem csak az étkezés minőségére érdemes odafigyelni, hanem arra is, mikor hagyjuk azt abba. Sokan küzdenek a hétköznapokban időhiánnyal és épp csak bekapnak ezt-azt az ebédszünetben. A gyors evés azonban soha nem jelent jót, ráadásul a habzsolással sokkal több kalóriát bevihetünk, mint amennyire szükség lenne.
4. Étkezés a televízió előtt
Talán a legrosszabb étkezési szokásnak számít az, amikor a jól megpakolt tányérral beülünk a televízió elé. Kedvenc filmünk közben elveszítjük időérzékünket, és szinte észre sem vesszük, hogy akár több étkezésre is elég mennyiséget tömünk magunkba. Adjuk meg inkább az ebédnek vagy a vacsorának a módját, üljünk asztalhoz. Ez nem csak azért bizonyul jó választásnak, mert kényelmesen fogyaszthatjuk el a finomságokat, hanem egy jó beszélgetésnek is indokul szolgálhat.
5. Bevásárlás éhesen
Az egészséges étkezést sokan ott rontják el, hogy nem a megfelelő alapanyagokat választják a sütéshez-főzéshez. Érdemes erre már a bevásárlás során figyelni. Ha viszont éhesen megyünk az üzletbe, úgy aligha fogjuk betartani, hogy elkerüljük a péksüteményes pultot. Fontos, hogy előtte mindig együnk, így nagyobb valószínűséggel fogjuk követni az előzőleg összeírt listát, és biztosan nem landol majd a kosarunkban finomított lisztből készült kenyér, csokoládé, gumicukor, sütemény, vagy hagyományos tészta.
6. Nem a megfelelő alapanyagok választása
S itt jutottunk el ahhoz a sarkalatos ponthoz, ami nélkül nem fog menni az életmódváltás és így a fogyás. Az alapanyag választáson nagyon sok múlik. Így ha köretként például olyan lassú felszívódású fajtákat részesítünk előnyben, mint a bulgur, a köles, a hajdina, vagy a barna rizs, azzal már jó úton indultunk a felesleges kilókkal folytatott küzdelemben. Érdemes szem előtt tartani azt az egészen apró trükköt, hogy ha nincsenek otthon egészségtelen alapanyagok, akkor biztosan nem is kerülnek majd bele ételeinkbe.
7. Kevés folyadékfogyasztás
A súlycsökkentés érdekében törekedjünk a minél több folyadékfogyasztásra. Bár ennek fontosságával sokan tisztában vannak, mégis hajlamosak vagyunk elhanyagolni a területet. A dehidratált szervezet nem csak egészségtelen, de a folyadékhiány a normál anyagcserét is megakadályozza. Ha húsz testsúly kilogrammonként legalább egy liter vizet, gyógyteát elfogyasztunk, azzal bőrünk, immunrendszerünk állapotának és közérzetünknek is csak jó tehetünk.
8. Helytelen elkészítési módok
Gyakran süt napraforgóolajban? A sűrítéshez hagyományos lisztet használ? Kristálycukorral édesíti a süteményeket, mártásokat, paradicsomos ételeket? Itt az ideje, hogy egészen másként tekintsen a főzésre! Az elkészítési módok gyakran csak apró változtatást igényelnek, és így a megszokott ízeket élvezhetjük egészséges verzióban. Sűríthetünk zabpehelyliszttel, süthetünk olívaolajon vagy kókuszzsíron, de a főzelékek állagát saját leturmixolt anyagukkal is beállíthatjuk.
9. Folyamatos evés
Ön is azok közé tartozik, akik állandóan nassolnának? Élvezetet talál az ízekben és ezért akkor is a tányér után nyúl, ha egyébként nem is éhes? Az elhízás elkerülése sokszor gondolkodásunk megváltoztatásában áll. Ugyan fontos, hogy naponta legalább ötször étkezzünk, de ha nem vagyunk éhesek, akkor semmiképpen ne kerülgessük a hűtőt. Nem csak az ételekre, de az elfogyasztott italokra is célszerű ügyelni, ugyanis akár egyetlen pohár üdítővel is rengeteg plusz kalóriát viszünk be a szervezetbe.
10. Érzelmi evés
Az evés nélkülözhetetlen az életben maradáshoz. Legtöbben imádjuk az ízeket és az ételekre azok élvezeti értéke miatt is vágyunk. Nem szabad azonban, hogy lelkiállapotunk, a bennünket ért stressz, vagy az unalom vezessenek bennünket akkor, ha étkezésről van szó. Az érzelmek vezérelte evés soha nem vezet jóra, így ezt egészségünk és vonzó külsőnk érdekében is célszerűbb kerülni.