
Te tudod mire jó a hajdina?
Te tudod mire jó a hajdina?
Magyarországra csak valamikor a középkorban jutott el ez a rendkívül hasznos növény, ugyanis a hajdina nem csupán értékes vitaminforrás, de gyógyító vagy diétás étrendekhez is erősen ajánlott.
De mire is jó a hajdina?
Bár nagyon sokrétű a felhasználása, nálunk mégis még elég kevesen élnek a hajdina jótékony hatásaival. A növényt a gabonafélék közé soroljuk, ennek ellenére botanikai értelemben a keserűfélék családjába tartozik. Származását tekintve Ázsiából, valószínűleg Kínából származik, országunkba pedig a középkor idején került, a török és mongol törzsek által. Őseink többnyire kását készítettek belőle, de gyakorlatilag része volt a mindennapi étkezéseknek is. Ma leginkább gyógynövényboltokban juthatunk hozzá, ahol dara formájában árulják.
A hajdinát akár kiskertekben is meg lehetne termelni, nagy kár hogy nálunk csak kevésbé népszerű. Pedig a hajdina amellett, hogy értékes vitaminforrás, igen magas élelmi rost tartalommal is rendelkezik, így kedvező élettani hatásokkal is bír, azaz vitalitásunk szempontjából is kedvező a fogyasztása. Jellemző tápanyaga a szénhidrát, ugyanis több mint 60 százalékban keményítőt tartalmaz. Emellett a hajdinában a B vitamin csoport gyakorlatilag összes tagja szerepel, jelentős E, B2 és B1 vitaminforrásnak minősül. Ha pedig ez nem volna elég antioxidáns hatású flavonoid és rutin is megtalálható benne. Ez utóbbi erősíti a kötőszöveteket illetve az érrendszert is, mindezt annak köszönhetően, hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. A rutin ezenfelül a vénás betegségek kezelése során is ajánlott illetve a sugárterápia okozta egészségkárosodás esetén is rendkívül hasznosnak bizonyul, ugyanis a pótolható vele a nyomelem szükséglet.
Középkori gyökerek
Ahogy azt már fentebb is írtuk a hajdina valamikor a középkorban jelent meg nálunk, elődeink pedig előszeretettel alkalmazták is, többek között a magas vérnyomás kezelésére. A hajdina rendkívül sokrétű felhasználását tekintve kiválóan alkalmazható székrekedés elleni étrendek során, a nőknél pedig a Candida fertőzések étrendi kezeléséhez is remekül alkalmazható. Magas metionintartalmának hála pedig a gyógy étrendekbe is beilleszthető, így a krónikus májbetegségek vagy a máj elzsírosodásának megelőzése során is rendkívül hasznosnak bizonyul.
Hogyan használjuk fel?
Mára már rendkívül népszerűvé váltak a teljes kiőrlésű lisztből készült sütemények, hiszen a fehér liszt kiiktatása gyakorlatilag minden diétás étrend alfája és omegája. Éppen ezért miért ne férhetnének el polcainkon a hajdinából sütött termékek is? Hiszen, ahogy a fentebb leírtakból jól látszik sokkal egészségesebb, ráadásul számos tápanyaghoz és vitaminhoz juttatja hozzá szervezetünket teljesen természetes módon. A hajdina fogyasztható liszt formájában, nyersen, pörkölve, de akár egészben is. A magjából süthető lepény, lisztjéből készülhet palacsinta vagy bármilyen egyéb sütemény, hántolt hajdina pedig akár köretként is fogyasztható. Bízunk benne, hogy számos pozitív tulajdonságának hála te is kipróbálod majd, hiszen általa természetes módon juttathatod szervezeted a megfelelő vitaminokhoz és tápanyagokhoz.