
3 étkezési hiba, ami sokat árt az egészségnek
Egészségünk érdekében tartsuk be a megfelelő egyensúlyt, ne kövessük el ezt a 3 hibát
A januári fogadalomtételek sokak számára jelentenek egyet a fogyás iránti vággyal. Az ünnepek környékén sokunkban realizálódik, hogy a súlyfeleslegtől bizony mihamarabb meg kellene szabadulni. Az internetes portáloknak és a médiának köszönhetően ma már mindenki tisztában van azzal, hogy a plusz kilók ellen legkönnyebben rendszeres testmozgással és az étkezést illető változtatásokkal tehetünk. A konkrét lépéseket megtenni azonban sokak számára nem könnyű. A drasztikus kalória megvonás, vagy a sztárdiéták követése gyakran egyszerűbbnek tűnik, mint egy ésszerűen felépített életmódváltás mellett dönteni. Az egészséges étkezésre való odafigyelés azonban nem csak a külsőségek miatt fontos, hanem azért is, hogy közérzetünk és egészségi állapotunk a lehető legjobb legyen.
1. Finomított szénhidrátok minden mennyiségben
Ma már rengeteget hallani arról, hogy a finomított szénhidrátok fogyasztása tehető felelőssé a súlyfeleslegért. A magyar konyha specialitásai között számos olyan finomsággal találkozni, amelyek kifejezetten egészségtelen, hizlaló alapanyagokat tartalmaznak. Ezek fogyasztásával akár már fél óra után megéhezhetünk, s az újabb és újabb falási rohamok miatt rengeteg plusz kalóriát viszünk be a szervezetbe. S hogy akkor mégis milyen alapanyagokat érdemes előnyben részesíteni? A fehér kenyeret, a finomított szénhidrátos péksüteményeket, a cukorral telepakolt élelmiszereket és üdítőket mindenképp kerüljük. Helyettesítésükre számos lehetőség adódik. Ma már kenyérsütő gépek is elérhető áron beszerezhetőek, így akár otthonunkban is elkészíthetjük a megfelelő diétás lisztkeverékekből a család kenyerét. Az ízletes köretekről sem kell lemondani, hiszen a teljes kiőrlésű lisztből készült tészták, a basmati és jázmin rizs, vagy a köles, a hajdina, a bulgur és a hántolt árpa remek választásnak bizonyulnak a hagyományos köretek kiváltására. Jótékony hatásukat azonnal érezni, hiszen hosszú órákra eltelítenek. Hosszú távon pedig ellátják szervezetünket a szükséges mikroelemek egy részével.
2. Drámai korlátozások mennyiségi téren
A fogyni vágyók gyakran beleesnek abba a hibába, hogy a mennyiségek jelentős csökkentésével igyekeznek elérni a kívánt eredményeket. Ez azonban a lehető legrosszabb választásnak bizonyul. Ha a szervezet nem jut elegendő makrotápanyaghoz, akkor tartalékoló üzemmódba kapcsol, és az anyagcsere lelassul. Rendes mennyiségű és minőségű táplálkozás nélkül lehetetlen fogyni. Az anyagcsere gyorsulását és a fokozott kalória felhasználást egyetlen módon lehet megvalósítani, mégpedig a rendszeres, komfortzónán túli testmozgással. Az erősítő edzéseknek köszönhetően fejlődik az izomzat, ami egyet jelent a magasabb energiafelhasználással. A megfelelő minőségű és mennyiségű étkezés azért is lényeges, mert csak így lesz elegendő erő az edzésekhez.
3. Csak egyetlen ételcsoport fogyasztása
Ugyan tény, hogy a nagymennyiségű fehérjefogyasztás segítheti a kilók csökkentését, de a szervezetnek zsírokra és szénhidrátokra egyaránt szüksége van. Ha ezek bármelyike elmarad, annak akár már rövidtávon is rosszullét, fáradtságérzés és frusztrált hangulat lehet a vége. A változatos táplálkozásnak köszönhetően elfelejthetjük a hiánybetegségeket, melyek egyébként mind a fogyást, mind az egészség megőrzését ellehetetlenítik.