
Egészséges köretek életmódváltáshoz
Életmódváltás alapelemei
Az egészség megőrzése vagy annak helyreállítása érdekében egyre többen döntenek az életmódváltás mellett. Míg a konditermek rendszerint januárban és a bikini szezon közeledtével telnek meg a leginkább, addig az étkezésre a legtöbben hajlamosak viszonylagos rendszerességgel odafigyelni. Mind többen látják be, hogy a súlyvesztés a konyhai alapanyagok lecserélése nélkül szinte lehetetlen. Hiába a komfortzónán túli edzés, ha gyorsan felszívódó szénhidrátokat és cukrot tartalmazó ételek sorakoznak a hűtőben, a konyhaszekrényben. A legfontosabb tehát az, hogy olyan alapanyagokat válasszunk, melyeknek köszönhetően nem szaporodnak majd csak még tovább a zsírpárnák. Ez könnyebb, mint azt a legtöbben gondolnák, hiszen ma már a bevásárlóközpontokban, bioboltokban és webáruházakban széles választékban érhetőek el egészséges, mégis nagyon finom köretnek való alapanyagok.
Gluténmentes köles akár édességként is
A köles kiváló fehérje-és magnéziumforrás, de bőségesen tartalmaz E-, és B-vitamint is. A magas rosttartalmú alapanyaghoz olcsón hozzájuthatunk, rendszeres fogyasztásának előnyös hatásait pedig nem csak a kilókon, de a bőr állapotán is meg fogjuk érezni. Alapos átmosás után pirított hagymához kell hozzáadni, és készre főzni háromszoros vízben. Kombinálhatjuk zöldségekkel, de édességek alapanyagaként is szolgálhat.
Rizs helyett bulgur
A rizs kiváltására remek választás a bulgur, amely tulajdonképpen búzatöretként ismert. A rostokban, ásványi anyagokban gazdag alapanyagot bátran használhatjuk olyan ételekhez, amelyekbe egyébként rizst tennénk, így a töltött káposzta, vagy a paradicsomos húsgombóc is diétássá varázsolható segítségével. Önmagában fogyasztva is megállja a helyét, de összefőzhetjük zöldségekkel is. Íze kifejezetten kellemes, és akár salátákhoz is keverhetjük.
Hajdina, a tökéletes fogyókúrás köret
Bár a háztartásokban még viszonylag ritkán fordul elő, de mégis egyre többen választják a gluténmentes alapanyagot. Sok benne a magnézium, a B-, C-, és E-vitamin, ráadásul jótékony hatással van a vérnyomásra és a koleszterinszintre is. Kiválóan alkalmas diétás ételek készítéséhez, magas rosttartalma segíti az emésztést, de megállja a helyét levesekbe is. Gyorsan megfő és jól tárolható hűtőben.
Lúgosítás quinoa segítségével
A súlyfelesleggel küzdők gyakori problémája az elsavasodás. Ezt segít megszüntetni a quinoa, amely többek között lúgosító hatásáról is ismert. A vitaminban és ásványi anyagban gazdag anyag cukorbetegek számára is javasolt. A gluténmentes gabonafélét diétázóknak éppen úgy ajánlják a szakemberek, mint azoknak, akik emésztésük és általános erőnlétük érdekében szeretnének tenni. Megjelenésében a kölesre hasonlít, és remekül kombinálható salátákkal, zöldségekkel, sült vagy grillezett húsokkal.
Zab és zabpehely
Rengeteg energiával lát el a zab fogyasztása, így érdemes azt beiktatni a mindennapokba. Olcsó és laktató köretet kaphatunk személyében, s hozzásegít a felesleges kilóktól való megszabaduláshoz. A témával kapcsolatban mindenképpen említést érdemel a belőle készült zabpehely, mely minden diétázó álma. Édes, rendkívül változatosan felhasználható, hosszú időre eltelít és gondoskodik a vitaminok, ásványi anyagok beviteléről is. A hagyományos gyümölcsös zabkása mellett hozzáadhatjuk a reggeli turmixhoz, keverhetjük tojásba, melyet akár omlettként kisütve egyfajta lepényt kaphatunk felhasználásával.