
Két B-vitaminnal az egészségünkért!
Szervezetünk számára feltétlenül fontosak a különböző vitaminok, köztük a B6- és a B12-vitamin, amelyek által számos betegséget kivédhetünk.
Immunrendszerünk támasza a B6-vitamin
A B6-vitamin, azaz a piridoxin létfontosságú feladatot lát el a szervezetünkben. Elsősorban a fehérje anyagcseréhez szükséges, valamint a bőr és az immunrendszer karbantartása érdekében is elengedhetetlen. A B6-vitamin hiánya ugyanis súlyosan károsítja a természetes védekezőképességünket, ezáltal sokkal kevésbé leszünk ellenállóak a különböző kórokozókkal, baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal szemben. A piridoxin gondoskodik a szervezetünkben a nátrium és a kálium egyensúlyáról. Fontos szerepe van az öröklődési anyagok sejtmagba való beépítésének folyamatában, valamint a sérült sejtek „kijavításában”. Segíti a vörösvérsejtek termelődését is. A B6-vitamin emellett rendkívül fontos funkciót lát el a gyomorsav és a vércukorszint szabályozásában, a megfelelő látás, szívműködés és vérkeringés kialakításában és fenntartásában, valamint a haj egészséges növekedésében.
Hiánya esetén fáradtság, depresszió, idegesség, dekoncentráltság, étvágytalanság, émelygés, hányinger, szájnyálkahártya gyulladás, ízületi- és izomproblémák, valamint bőrszárazság jelentkezik, de előfordulhatnak görcsös rohamok is. Előfordulhat B6-vitamin túladagolás is, de csak nagy mennyiségben, tabletták formájában való beszedéskor. Ennek tünetei az égő, bizsergő fájdalom a karokban, a lábakban, és a bizonytalan járás. E vitamin hiánya és túladagolása azonban kiegyensúlyozott táplálkozás esetén nem lép fel. A táplálékokkal ugyanis pont annyit vehetünk fel belőle, amennyire a szervezetünknek szüksége van. A vitamin hiánya, illetve a túlzott fogyasztásának elkerülése érdekében az ajánlott napi szükséglet nagyjából 2 mg, várandósoknak 3 mg. A B6-vitamin megtalálható többek között a húsokban, a májban, a banánban, a lazacban, a makrélában, a dióban, a parajban, az avokádóban, a búzacsírában, és a szójababban. A B6-vitamin kiegészítője a B2-vitamin, a riboflavin, amely szükséges a piridoxin hatásának kifejtéséhez.
Kívül-belül véd a B12-vitamin
A B12-vitamin számos létfontosságú folyamat részese, ezért megfelelő mennyiségű bevitele a szervezetbe elengedhetetlen, különben súlyos és hosszú távú következményekkel nézhetünk szembe. A gyomor- és bélrendszerből történő felszívódásához egy belső, úgynevezett intrinzik faktorra is szükség van. A vastagbélben élő baktériumok is képesek előállítani ezt a vitamint, de mivel innen már nem szívódik fel tápanyag, ezt a mennyiséget már nem képes hasznosítani a szervezet. A B12-vitamin szükséges, a fehérje és a szénhidrát anyagcseréhez, vagy a vörösvértestek képzéséhez. Szakemberek szerint a csontképzésben is rendkívüli szerepe van e vitaminnak. Különösen fontos ez a gyermekek és a változó korban lévő nők számára. A B12-vitamin hozzájárul a jó közérzet kialakításához is, mivel képes csökkenteni a stresszt, megszüntetni a szorongást, a rossz hangulatot, és a fáradtságot is segít leküzdeni. Mindez különösen télen jöhet jól számunkra, amikor a szervezetünk hamarabb kimerül a borongós, hideg idő és a sok sötétség miatt.
A B12-vitamin növényi eredetű élelmiszerekben nem, csak állati eredetűekben található meg. A legjobb B12-vitamin források a máj és a különböző húsok, de kis mennyiségben jelen van a tejben és a tejtermékekben is. Az osztriga, a kagylók és a rákok is sok B12-vitamint tartalmaznak, de megtalálható ez a vitamin a sörélesztőben, a heringben, a makrélában, a szardíniában, pisztrángban, és a tojássárgájában is. Érdemes arra odafigyelni, hogy a cukor, a cukros ételek és italok zavarják az érzékeny bélflórát, ezáltal akadályozzák a B12-vitamin felszívódását. Mivel a korral csökken a bél felszívóképessége, az idősebbek számára ajánlatos több B12-vitamint fogyasztani, mint a fiatalabbaknak. Különösen fontos főleg a vegetáriánusok és a vegán étrenddel élők számára a megfelelő B12-vitamin pótlás különböző készítmények segítségével.
A B12-vitamin hiányának következményei ugyanis rendkívül súlyosak lehetnek, felléphetnek például idegrendszeri zavarok. Egyes felmérések szerint a vegetáriánusok több mint 90%-a szenved B12-hiányban, és jó részük nem is tud róla. Ez azonban azért is veszélyes, mert az állandósult B12-vitamin hiány első tünetei csak 3-6 év után jelentkeznek, amikor már számos rossz folyamat indult el a szervezetükben. A legújabb kutatások szerint a B12-vitamin hiányának oka lehet a karnitin hiánya is. A B12-vitamin hiányának számos olyan tünete van, amelyekkel kapcsolatban egyáltalán nem is gondolnánk e problémára. Jelentkezhet ilyenkor ugyanis fáradtság, idegesség, depresszió a karok és lábak zsibbadása, járási nehézségek, dadogás, szájgyulladások, rossz testszag.
Írta: Kármán Nikola