
Súlycsökkentés lemondások nélkül? Mutatjuk, mit érdemes enni!
Egészséges alapanyagok fontosak a napi táplálkozásainkban
A sokadik fogyókúrád is sikertelennek bizonyul, és nem tudod, hol rontod el? Odafigyelsz a rendszeres testmozgásra, de nem látod eredményét az izzasztó edzéseknek? Gondoltál már arra, hogy táplálkozásod kellene megreformálnod? A szakemberek azt mondják, a sikeres fogyás csupán harminc százalékban múlik a rendszeres, komfortzónán túli mozgáson, s a többi hetven százalékért bizony az étkezések a felelősek. Az üzletek polcai zsúfolásig teli diétásnak kikiáltott élelmiszerekkel, ám közülük sokról bebizonyosodik, hogy a hozzáadott cukornak és különféle adalékoknak köszönhetően korántsem támogatják a kívánt mértékben diétádat. Jó hír viszont, hogy ha körülnézel a piaci kínálatban, nagyon sok olyan alapanyagot találhatsz, amelyek nem kerülnek vagyonokba, mégis rendkívül finom ételek készíthetőek belőlük, melyek ráadásul aktívan hozzájárulnak a kívánt súlycsökkentéshez. Nézzünk most néhány olyan alapanyagot, melyek a Te konyhádból sem hiányozhatnak!
Útifű maghéj, a laktató csodaszer
Egyre többen ismerik ezt a végtelenül egyszerű, ám annál hasznosabb csodaszert, amelyet sokféleképp beiktathatunk mindennapi étkezésünkbe. Nem csak a szervezeted számára nélkülözhetetlen rostfogyasztást támogathatod meg használatával, de hatékonyan vetheted be a magas koleszterinszint, a székrekedés, vagy az állandó éhségérzet ellen is. A nagymennyiségű vizet felszívni képes magvakat ihatod reggelente citromos vízzel, használhatod sűrítésre, de kiváló omlettet is készíthetsz segítségével. Ha étkezés előtt megiszol egy pohár vizet útifű maghéjjal, úgy biztosan kevesebbet eszel majd. Alkalmazása során azonban ne feledkezz meg a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről, hiszen az útifű maghéj tízszeres mennyiségű vizet képes magába szívni.
Cseréld le a fehér lisztet!
A fehér lisztet érdemes örökre száműznöd a konyhából, és helyette olyat választani, mely lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. Ha olcsón szeretnéd megúszni, akkor a zabpehelyliszt a legjobb választás, melynek mellékíze nincs és rendkívül könnyű is dolgozni vele a konyhában. Érdemes kipróbálni a rizslisztet, a lenmaglisztet, de a hajdinaliszt is remek döntés. Süthetsz belőlük palacsintát, használhatod őket sűrítésre, de kenyérsütéshez is ideális alapanyagnak bizonyulnak. Használj hozzájuk korpaféléket, és rostokban gazdag, egészséges és főleg diétás finomságok születhetnek ilyen módon.
Nyerj energiát egészséges köretekből!
Sokan ott rontják el, hogy csak a hús és zöldség kombinációt választják a főétkezésekre. Tény viszont, hogy csak ezekből nem biztos, hogy megfelelő energiát lehet nyerni a rendszeres testmozgáshoz és a mindennapi energikussághoz. Megéri megváltoztatni a köretekhez való hozzáállásod, és olyan készítményeket kipróbálnod, melyek egészen izgalmas íz világgal ismertetnek majd meg. A bulgur, a köles, a hajdina és a zab elkészítése roppant egyszerű, gyors, és segítségükkel változatos főételeket készíthetsz.
Zabpehely, a minőségi szénhidrát
Legtöbbször csak agyoncukrozott müzli szeletekben látjuk viszont a zabpelyhet, pedig természetes, natúr formában fogyasztva gazdag tápanyagforrásnak bizonyul. A rostforrás jót tesz az emésztésnek, stabilizálja a vércukorszintet, gyorsan eltelít és tápanyagokban rendkívül gazdag. Készíthetsz belőle kását gyümölcsökkel, belekeverheted a rántottádba, de kedvenc fehérjéddel is turmixolhatod. Szénhidrátszegény étrend mellé is remek választásnak bizonyul, így a diéta tökéletes kiegészítője.