
Szervezetünk támasza lehet télen a cékla
Cékla egy igazi csodaszer, fogyassza bátran egész évben
A cékla nemcsak konyhánk népszerű kelléke lehet, hanem szervezetünk, immunrendszerünk erősítője is. Télen különösen fontos, hogy minél többször fogyasszuk, hiszen komoly segítséget nyújthat az influenza és a megfázásos betegségek kivédésében.
A cékla már évezredek óta kedvelt növénye nemcsak a gasztronómiának, hanem a népi gyógyászatnak is, hiszen számtalan egészségügyi probléma, betegség esetén sikeresen alkalmazható, akár megelőzésként, akár a kezelések aktív részeként. Eredetét tekintve Ázsiából került Európába. A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is termesztették. Az ókori görögök áldozati szertartásoknál használták, a rómaiak viszont lázcsillapításra alkalmazták a céklát. A középkori Angliában is felhasználták már e növény a jótékony hatásait, különösen betegek és idősek erősítésére. Magyarországon az 1600-as években vált ismertté a vörös cékla, és elsősorban fejfájás és fogfájás enyhítésére használták.
Első ránézésre nem is gondolnánk, hogy ebben az attraktív külsejű növényben mennyi hasznos összetevő, értékes tápanyag rejlik. A cékla intenzív színét a betain adja, amely daganatellenes hatású. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység és menstruációs zavarok esetén. A céklalé igazoltan kiváló influenza és nátha ellen, és sikeresen alkalmazható májbetegségek esetén is. Fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, és a sav-bázis egyensúly helyreállításában. A hagyományos indiai gyógyászatban pattanások és korpásodás ellen is használják. Az állóképesség fenntartásában is rendkívül hatékony, nem hiába fogyasztják előszeretettel az élsportolók.
A cékla számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például A-, B- és C- vitamint, betanint, melonsavat, fitoszterolt, szaponint, fehérjét, rostokat, kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot és stronciumot. Magas B-vitamin tartalma miatt kismamák számára különösen ajánlott a fogyasztása, a B-vitamin ugyanis elengedhetetlen a baba szöveteinek optimális növekedéséhez. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthetők a különböző születési rendellenességek kialakulásának esélyei. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelent. Rendszeres fogyasztásával javíthatjuk a közérzetünket, és megszüntethetők az egyes gyomor- és bélrendszeri panaszok is. Bár rengeteg formában felhasználható e növény, gyógyhatását igazán csak nyersen fogyasztva fejti ki. A friss céklából készített zöldséglé például az egyik legkiválóbb májtisztító.
A céklalé nitrát tartalma miatt segít a vérnyomás csökkentésében. Kutatók kimutatták, hogy a cékla és a nitrát kapszulák egyformán hatékonyak a vérnyomás csökkentésében. Szakemberek szerint 24 órán át csökkentette a vizsgálatokba bevont emberek vérnyomását, ha céklalevet ittak vagy nitrát tablettákat kaptak. Azoknál volt jelentősebb a hatás, akiknek a vérnyomása egyébként magasabb volt. A kutatók ezek alapján úgy vélik, hogy a magas vérnyomást a mostani módszereknél természetesebb módon is lehetne csökkenteni, hiszen több zöldségben megtalálható a nitrát. Igazolták, hogy a céklában található szervetlen nitrátok a zöldséglé elfogyasztása után nitrogén-oxiddá alakulnak. A szakemberek szerint a leveles zöldségek, így többek között a cékla fogyasztása csökkenti leginkább a szélütés és a szívroham kockázatát, a magas szervetlen nitrát tartalom miatt.
A céklalé a hajra is rendkívül jótékony hatással van. Serkenti a fejbőrben a vérkeringést, így hozzájárul az egészséges hajnövekedéshez. A céklalé képes eltüntetni az elhalt hámsejteket, megszüntetni a fejbőr viszketését és szárazságát. Hidratálja a fejbőrt, megelőzi a korpásodást és a zsíros haj kialakulását. A céklalében található karotinoidok javítanak a haj állapotán, sűrűségén és fényességén. A céklában lévő szilícium egészségesebbé és fényesebbé teszi a hajat.
A cékla nemcsak belülről, hanem kívülről is segíti a szervezet regenerálódását, ugyanis nagyon jó hatással van a bőrre. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően megelőzhető vele a pattanások kialakulása. A céklalé megtisztítja a vért, ezáltal a bőrt is a méreganyagoktól, a bőr hidratálttá és rugalmassá válik tőle. Segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, elősegíti az újak növekedését, ezért pigmentfoltok halványítása esetén is sikeresen használható. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően a káros szabadgyökök lekötésével megvédi a bőrt az öregedéstől, és segít megelőzni a ráncok kialakulását. A céklában található likopin jóvoltából megőrizhető a bőr rugalmassága. Házilag is készíthetünk céklából jótékony arcpakolást, amely által eltüntethetők, halványíthatók a különböző bőrhibák és pigmentfoltok. Ehhez nem kell mást tenni, csak összekeverni egy evőkanál répalevet és egy evőkanál céklalevet. Ezt vattapamaccsal felvinni az arcra, rajta hagyni tíz percig, majd lemosni.
Írta: Kármán Nikola