DAMONA|Étrend-kiegészítők|Reformtermékek|Teák
  • WEBÁRUHÁZAK
  • AKCIÓK országszerte
  • Miért éppen a DAMONA?
  • Vitaminok – étrendkiegészítők
  • Termékeink
    • Étrend-kiegészítők
      • Vitaminok
      • Ásványi anyagok
      • Gyógynövény kivonatok
      • Speciális készítmények
    • Teák
      • Filteres
      • Szálas
    • Reformtermékek
      • Sütés-főzés,ízesítők
      • Magvak, aszalványok
      • Lisztek, őrlemények
      • Édesítők
      • Gabonafélék
  • Hol keressem?
  • Partnereinknek
  • Magazin
  • Webshop
  • Karrier
  • Kapcsolat
Lap tetejére
blogimage
jan 09

Szervezetünk támasza lehet télen a cékla

Szervezetünk támasza lehet télen a cékla

4.5 (90%) 2 szavazat

Cékla egy igazi csodaszer, fogyassza bátran egész évben

A cékla nemcsak konyhánk népszerű kelléke lehet, hanem szervezetünk, immunrendszerünk erősítője is. Télen különösen fontos, hogy minél többször fogyasszuk, hiszen komoly segítséget nyújthat az influenza és a megfázásos betegségek kivédésében.

A cékla már évezredek óta kedvelt növénye nemcsak a gasztronómiának, hanem a népi gyógyászatnak is, hiszen számtalan egészségügyi probléma, betegség esetén sikeresen alkalmazható, akár megelőzésként, akár a kezelések aktív részeként. Eredetét tekintve Ázsiából került Európába. A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is termesztették. Az ókori görögök áldozati szertartásoknál használták, a rómaiak viszont lázcsillapításra alkalmazták a céklát. A középkori Angliában is felhasználták már e növény a jótékony hatásait, különösen betegek és idősek erősítésére. Magyarországon az 1600-as években vált ismertté a vörös cékla, és elsősorban fejfájás és fogfájás enyhítésére használták.

Első ránézésre nem is gondolnánk, hogy ebben az attraktív külsejű növényben mennyi hasznos összetevő, értékes tápanyag rejlik. A cékla intenzív színét a betain adja, amely daganatellenes hatású. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység és menstruációs zavarok esetén. A céklalé igazoltan kiváló influenza és nátha ellen, és sikeresen alkalmazható májbetegségek esetén is. Fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, és a sav-bázis egyensúly helyreállításában. A hagyományos indiai gyógyászatban pattanások és korpásodás ellen is használják. Az állóképesség fenntartásában is rendkívül hatékony, nem hiába fogyasztják előszeretettel az élsportolók.

A cékla számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például A-, B- és C- vitamint, betanint, melonsavat, fitoszterolt, szaponint, fehérjét, rostokat, kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot és stronciumot. Magas B-vitamin tartalma miatt kismamák számára különösen ajánlott a fogyasztása, a B-vitamin ugyanis elengedhetetlen a baba szöveteinek optimális növekedéséhez. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthetők a különböző születési rendellenességek kialakulásának esélyei. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelent. Rendszeres fogyasztásával javíthatjuk a közérzetünket, és megszüntethetők az egyes gyomor- és bélrendszeri panaszok is. Bár rengeteg formában felhasználható e növény, gyógyhatását igazán csak nyersen fogyasztva fejti ki. A friss céklából készített zöldséglé például az egyik legkiválóbb májtisztító.

A céklalé nitrát tartalma miatt segít a vérnyomás csökkentésében. Kutatók kimutatták, hogy a cékla és a nitrát kapszulák egyformán hatékonyak a vérnyomás csökkentésében. Szakemberek szerint 24 órán át csökkentette a vizsgálatokba bevont emberek vérnyomását, ha céklalevet ittak vagy nitrát tablettákat kaptak. Azoknál volt jelentősebb a hatás, akiknek a vérnyomása egyébként magasabb volt. A kutatók ezek alapján úgy vélik, hogy a magas vérnyomást a mostani módszereknél természetesebb módon is lehetne csökkenteni, hiszen több zöldségben megtalálható a nitrát. Igazolták, hogy a céklában található szervetlen nitrátok a zöldséglé elfogyasztása után nitrogén-oxiddá alakulnak. A szakemberek szerint a leveles zöldségek, így többek között a cékla fogyasztása csökkenti leginkább a szélütés és a szívroham kockázatát, a magas szervetlen nitrát tartalom miatt.

A céklalé a hajra is rendkívül jótékony hatással van. Serkenti a fejbőrben a vérkeringést, így hozzájárul az egészséges hajnövekedéshez. A céklalé képes eltüntetni az elhalt hámsejteket, megszüntetni a fejbőr viszketését és szárazságát. Hidratálja a fejbőrt, megelőzi a korpásodást és a zsíros haj kialakulását. A céklalében található karotinoidok javítanak a haj állapotán, sűrűségén és fényességén. A céklában lévő szilícium egészségesebbé és fényesebbé teszi a hajat.

A cékla nemcsak belülről, hanem kívülről is segíti a szervezet regenerálódását, ugyanis nagyon jó hatással van a bőrre. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően megelőzhető vele a pattanások kialakulása. A céklalé megtisztítja a vért, ezáltal a bőrt is a méreganyagoktól, a bőr hidratálttá és rugalmassá válik tőle. Segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, elősegíti az újak növekedését, ezért pigmentfoltok halványítása esetén is sikeresen használható. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően a káros szabadgyökök lekötésével megvédi a bőrt az öregedéstől, és segít megelőzni a ráncok kialakulását. A céklában található likopin jóvoltából megőrizhető a bőr rugalmassága. Házilag is készíthetünk céklából jótékony arcpakolást, amely által eltüntethetők, halványíthatók a különböző bőrhibák és pigmentfoltok. Ehhez nem kell mást tenni, csak összekeverni egy evőkanál répalevet és egy evőkanál céklalevet. Ezt vattapamaccsal felvinni az arcra, rajta hagyni tíz percig, majd lemosni.

Írta: Kármán Nikola

Címkék cékla, cékla hatása, céklalé

Megosztás
facebook
twitter
google
pinterest

MINŐSÉG

Termékeink GMP minősítéssel rendelkeznek, ezáltal megfelelnek a legmagasabb minőségi elvárásoknak, mind az alapanyagok tisztasága, mind a gyártási technológia tekintetében.

MEGFIZETHETŐSÉG

A gyártók folyamatos versenyeztetésével biztosítjuk a kedvező ár/érték arányt. Célunk, hogy a DAMONA termékcsalád minél szélesebb körben elérhető legyen vásárlóink számára.

ELÉRHETŐSÉG

Célunk biztosítani, hogy az vásárlók megvehessék, amire a leginkább szükségük van, abban a patikában, gyógynövényboltban, drogériában, ahol éppen keresik.

HACCP

A HACCP olyan, tág értelemben vett jó gyártási és forgalmazási gyakorlatra és jó higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer, amely önmagában vagy a teljes körű minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható. Célja a megelőzés.

PEAS

A PEAS Vállalatirányítási Rendszer Magyar Termék Nagydíjat nyert 2014-ben! Kifejezetten a magyar vállalatok részére lett kifejlesztve, tekintettel a magyar számviteli, jogi környezetre.

FONTOS INFORMÁCIÓK

  • Adatvédelem
  • Impressum
  • Játékszabályzat

WEBÁRUHÁZAK, AKCIÓK

  • WEBÁRUHÁZAK
  • AKCIÓK országszerte
  • Miért éppen a DAMONA?

MAGAZIN

  • Magazin
  • Receptek

Copyright DAMONA|Étrend-kiegészítők|Reformtermékek|Teák 2016

Készítette: minosegitamogato.hu - Online marketing




Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.Elfogadom