
Vérnyomáscsökkentő finomságok a konyhában
Vérnyomáscsökkentő finomságok a konyhában
A magas vérnyomás csökkentéséért vagy megelőzéséért a hagyományos orvosi kezelések mellett vérnyomás csökkentő hatású növényeket, fűszereket is bevethetünk a mindennapi étrendünk részévé téve ezeket.
Fokhagyma:
A fokhagyma komoly segítséget nyújthat a magas vérnyomás csökkentésében. Ezt a hatását a benne lévő allicin nevű vegyületnek köszönheti. A fokhagyma szintén az allicinnek köszönhetően antibakteriális és gombaellenes hatású. A hagymák közül a fokhagymának a legmagasabb a nitrogén- és a foszfortartalma, de tartalmaz káliumot, kalciumot és magnéziumot, valamint A-, B-, C-, és E-vitamint is. A növény jó immunerősítő hatása révén segít megelőzni a megfázásos betegségeket, a légúti és mellkasi fertőzéseket. Baktériumölő hatásának köszönhetően bélfertőtlenítőként, vértisztítóként is használják. Magas a tápanyagtartalma, segíti az emésztést, és enyhíti a menstruációs görcsöket. Érelmeszesedés ellen és vérnyomás csökkentőnek is alkalmas, hiszen rendszeres fogyasztásával az erek rugalmassága növelhető. Koleszterinproblémák esetén is alkalmazható. Segítségével megakadályozható a vérrögképződés, ugyanis hatóanyagai nem engedik összetapadni a vérlemezkéket. A méregtelenítésben is nagy szerepet játszik. Cukorbetegeknek különösen ajánlott a fokhagyma rendszeres evése, ugyanis képes a cukorszint szabályozására. A növény antioxidánsai révén segíthet a rákos megbetegedések elleni védekezésben.
Vöröshagyma:
A vöröshagyma antioxidánsokat tartalmaz, mint például a flavonol vagy a kvercetin, amelyek mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás csökkentésében segítséget nyújthatnak. A vöröshagyma rengeteg létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között B1-, B2-, és C-vitamint, kalciumot, káliumot, jódot, foszfort, cinket, szelént, nikotinsavat és flavonoidokat. Baktériumölő hatása régóta ismert. Immunerősítő hatással bír, és a különböző gyulladásokkal szemben növeli a szervezet ellenálló képességét. Emésztőrendszeri problémák esetén is jó szolgálatot tesz. Enyhíti a bélgörcsöket, vizelethajtó és étvágygerjesztő hatása is van. Rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, és a szívroham kialakulásának kockázatát. Alkalmazható koszorúér betegségek, trombózis megelőzésére is. Képes csökkenteni a vércukrot, remek koleszterinszint szabályozó.
Fahéj:
A fahéj hatékonyan veszi fel a harcot a magas vérnyomás ellen. Antioxidánsokat tartalmaz, amelyek nemcsak a vérnyomás csökkentésében, hanem a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszanak. A szívbetegséggel küzdők számára koleszterincsökkentő tulajdonsága miatt fontos, illetve eredményesen előzi meg a szívinfarktust is. A fahéj és méz keveréke különleges hatással rendelkezik, számos betegség és egészségügyi panasz esetén sikerrel alkalmazható. A méz és a fahéj együttesen visszaadják az erek rugalmasságát, megkönnyebbülést nyújtanak légszomjnál, és erősítik a szívverést. Ízületi gyulladásban szenvedők megszabadulhatnak ezáltal a krónikus arthritis-től. Húgyhólyag gyulladás esetén e keverék fogyasztásával megszüntethető a húgyhólyag és a húgyvezetékek gyulladása. Általános gyulladásgátló hatása is van, valamint csökkenti a véralvadási zavarokat. A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert.
Oregánó:
Az oregánónak nagy szerepe van a szisztolés és diasztolés vérnyomás csökkentésében. Kétféle illóolaj található benne: a timol és a karvakrol. Ezek által az anyagok által képes gátat szabni a baktériumok és a gombák elszaporodásának. Az egyik különleges hatóanyaga a béta-kariofillén. Az oregano gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, megtalálható benne többek között a B3- és a B6-vitamin, a kálium, a cink, a vas, kalcium, a magnézium, a réz, a bór, a mangán. Antioxidáns tartalma nagyon magas, így képes megvédeni a sejteket, megkötni a szabad gyököket, megelőzni a rákos betegségek kialakulását. Immunerősítő hatása sem elhanyagolható. Gyulladáscsökkentő tulajdonságú. Segíti a máj méregtelenítését.