
Kezdd az évet lúgosítással!
Lúgosítás az egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen feladatunk
Egyre többet hallani arról, hogy a szervezet elsavasodása mennyi egészségügyi problémával jár. Az évkezdés kapcsán sokan döntenek az életmódváltás mellett, s mint ilyennek részét képezheti akár a lúgosítás is. S hogy mégis miről van szó a savasodás kapcsán? A finomított élelmiszerek, a szénsavas italok, a cukorban gazdag ételek és a túl sok hús fogyasztása erősen savasító hatással van a szervezetre. Ehhez jön még hozzá a mozgásszegény életmód, valamint a bennünket ért stressz, és máris minden együtt van ahhoz, hogy legyengüljön az immunrendszer, erőtlennek érezzük magunkat és különféle betegségek jelentkezzenek. Ha mindezeknek búcsút mondanál, akkor érdemes elgondolkodnod azon, milyen változtatásokat célszerű mindennapjaidba beiktatni a lúgosítás érdekében!
Nyers, rostokban gazdag táplálkozás
Nem szükséges kizárólag nyers alapanyagokat fogyasztani az egészség megőrzése érdekében, de tény, hogy a friss zöldségek kiváló hatással vannak a szervezetre. Nem csak rosttartalmuknál fogva van ez így, hanem a bennük megtalálható rengeteg vitaminnak és ásványi anyagnak köszönhetően is. A főzéssel, sőt, gyakran már a túl sokáig tartó párolással is elpusztulnak a zöldségekben levő mikroelemek, éppen ezért ha tehetjük, akkor válasszunk minden esetben nyers zöldségeket az étkezések mellé. Akár köretként is megállják a helyüket, az étkezések között pedig a nassolás iránti vágyunkat csillapíthatjuk például répa-és cukkini csíkokkal.
Elsavasodás, a betegséghez vezető biztos út
A helytelen életmóddal és étkezési szokásokkal elért elsavasodott szervezet korántsem mondható egészségesnek. Ennek biztos jele lehet a gyakori fejfájás, az allergiás betegségek kialakulása, az állandó fáradtságérzet, energiahiány, és a bőrön is sokszor alakulnak ki különféle kiütések, pattanások, ekcémás foltok. Ha nem teszünk semmit a sav-bázis egyensúly helyreállítása érdekében, úgy számos úgynevezett civilizációs betegséggel szembesülhetünk. A szervezet ugyanis a savasságot igyekszik kompenzálni, s ennek érdekében elvonja a raktározott ásványi anyagokat. Ennek csontritkulás és izomgörcsök lehetnek a következményei, csak hogy a leggyakrabban előforduló területeket említsük. A savas közeg egyébként kifejezetten kedvez a gombák és a különféle mikroorganizmusok elszaporodásának, ezek pedig táptalajt képeznek a további betegségeknek.
Alapanyagok lúgosításhoz
Ha röviden szeretnénk összefoglalni, hogy mit tehetünk a lúgosítás érdekében, akkor a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a rendszeres testmozgás és az elegendő folyadékbevitel biztosan az első számú tanácsok között szerepelnének. A citrom nem csak a benne megtalálható nagy mennyiségű C-vitamin miatt javasolt, hanem lúgosító hatása miatt is. Az anyagcsere felpörgetését célzó zöldségek és gyümölcsök közül az alma, a citrusfélék és a zöld színű zöldségek bizonyulnak a legjobb választásnak. A brokkoli, a különféle saláták, a spenót és a spárga biztosan hozzájárulnak a lúgosításhoz. Fogyaszd ezeket rendszeresen és minél változatosabban. Természetesen nem kőbe vésett szabály, hogy kizárólag a zöld színű zöldségek segíthetnek a sav-bázis egyensúly helyreállításában, hiszen tulajdonképpen bármilyen zöldséggel csak jót tehetünk szervezetünk és egészségünk számára.