
Májtisztítás természetes alapanyagokkal
Szervezetünk egyik legfontosabb szerve a máj. Védjük és kíméljük
Van egy olyan szervünk, melynek sokkal fontosabb szerepe van a mindennapi egyensúly fenntartásában, mint azt a legtöbben gondolnánk. Nem más ez, mint a máj, ami rendkívül összetett munkát végez. Kiemelt jelentőséggel bír az emésztésre, hatása van a zsír anyagcserében és kiválasztó szervként is működik. A dohányzással, az alkoholos italok fogyasztásával vagy akár a kipufogógáz belélegzésével rengeteg méreganyag kerül a szervezetbe, de az élelmiszerek is sok olyan alapanyagot tartalmaznak, melyek nem feltétlenül egészségesek számunkra. Így az ünnepek tájékán különösen megterheljük a májat, ezért annak tisztítására, a méregtelenítésre mindenképpen megéri figyelni ekkor.
A máj szerepe
Ez a méretes szervünk egyébként nem csak a méreganyagok lebontásában segít, hanem más területeken is kifejti jótékony hatását. Az allergia kialakulása ellen hatékony működése kiemelt jelentőséggel bír. Előállítja az emésztő enzimeket és az elfogyasztott táplálék szervezetben levő jelenlétét felügyeli, végigkíséri. Erős méregtelenítő hatása mellett epét is előállít, valamint egyfajta szűrő szerepet tölt be a belek és a szív között. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a pszichés egyensúlyra is hatással van az, ha eredményes májméregtelenítésen vagyunk túl. Nyugodtabbakká válhatunk, könnyebben sikerülhet kezelni a stresszt, így tehát nem csak a testi, de a lelki egészségen is érezhetjük a pozitív változásokat.
Májkárosító tényezők
Azzal általában mindannyian tisztában vagyunk, hogy a gyógyszerek és az alkohol káros hatással vannak a májra. Nem csak ezek okozhatnak azonban problémát, hanem a különféle környezetszennyező anyagok, a gyomirtók és növényvédő szerek, a háztartásokban használatos vegyi anyagok, sőt, a csapvízben megtalálható klór is. Ugyan ezek egy részét tudatos választásokkal kikerülhetjük, de vannak olyan tényezők, melyek ellen sajnos nem tehetünk. Ezért is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a máj megfelelő funkcióinak megőrzésére és a szervezet rendszeres méregtelenítésére.
Májtisztító ételek
A természetes alapanyagok között szép számmal találunk olyanokat, melyekkel elősegíthetjük a máj munkáját. A kiváló vírus-és baktériumölő jellemzőkkel bíró fokhagyma mellett a kurkuma és a dió is jó szolgálatot tesznek. A sötétzöld zöldségek felhasználásával kiváló frissítő, energetizáló italokat turmixolhatunk, melyekkel ráadásul májunk egészségéért is sokat tehetünk. A citrom és a grapefruit nem csak az immunrendszer erősítésében játszik szerepet, de a méregtelenítésben is. A zöld tea jótékony hatásait nem lehet elégszer hangsúlyozni. Segíti a súlycsökkentést és ezzel együtt a méreganyagokat is kihajtja a szervezetből. Az avokádó hasonlóképp jó választás e célból, és igen tápláló finomságokat készíthetünk belőle.
Három-négy citrom levével egy-két gerezd préselt fokhagymát keverj össze, egy kis gyömbért tegyél bele, majd ha felöntöd kis vízzel és olívaolajjal, máris kész a frissítő, méreganyagokat kihajtó finomság. Az itallal legalább tíz napos kúra javasolt, majd három nap szünet után kezdhető elölről a méregtelenítés. A természetes alapanyagokat felsoroltató receptet legalább évente kétszer célszerű alkalmazni a tavaszi és az őszi időszakban, de akár többször is bevethetjük a máj védelme érdekében.